Rečnik klađenja

Rečnik termina sportskog klađenja

Dobrodošli na stranicu “Rečnik termina sportskog klađenja”, gde ćemo objasniti svaki pojedinačni termin korišćen u svetu sportskog klađenja. Ova stranica će poslužiti kao vodič za sve one koji žele da se upoznaju ili prodube svoje znanje o sportskom klađenju. Pored objašnjenja svakog termina, daćemo i primere kako oni funkcionišu u praksi. Nadamo se da će ova stranica biti korisna za sve zainteresovane za sportsko klađenje.

Sadržaj stranice
 [Otvori]

A

Accumulator ili ACCA (kombinovani tiket)

Termin koji se koristi za tiket na kojem su odigrane više od jedne utakmice. Da bi tiket bio dobitan, mora se pogoditi svaka utakmica na njemu.

Against The Spread (protiv hendikepa)

Statistička kategorija koja se najčešće koristi u američkim sportovima i pokazuje procenat ili broj utakmica u kojima je ekipa pokrila hendikep koji su kladionice postavile protiv te ekipe.

Ante Post

Tip opklade gde se pogađa pobednik događaja pre njegovog početka.

Arbitrage Betting (arbitražno klađenje)

Kladioničarska disciplina koja zahteva visoko poznavanje sporta i discipline, i omogućava konstantan profit uz precizne kalkulacije uloga, kreiranjem sigurne opklade na različitim kladionicama na isti ishod.

Asian Handicap (azijski hendikep)

Azijski hendikep je Tip hendikepa koji se često koristi u fudbalu i koji se razlikuje od tradicionalnih hendikepa. Razvijen je u Aziji i koristi se za širok spektar benefita kladioničarima.

Najbolje Kladionice

čak do 1.000% bonusa za sve novoregistrovane Mozzart igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa za sve novoregistrovane Rabona igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 500% bonusa za sve novoregistrovane Maxbet igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa do 10.000 RSD za sve novoregistrovane Rizk.rs igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

B

Banker (Safe Bet)

Visoko verovatnoća za dobitak u sportskom klađenju. Međutim, važno je napomenuti da nema sigurnih oklada u sportskom klađenju i termin se često koristi bez osnova. Budite oprezni kada vidite ovaj termin i nikad ne kladite više novca nego što ste spremni izgubiti.

Beard

Osoba koja stavlja oklade u ime nekog drugog, obično kako bi sakrila identitet pravog kladioničara. Ovaj termin nije često korišćen u stvarnom svetu i najčešće se koristi među kladioničarima sa velikim ulogom.

Bet

Opklada je stavljanje novca na ishod sportskog događaja.

Betting Exchange (Kladionička platforma)

Kladionička platforma je slična tradicionalnom sportskom klađenju. Na kladioničkoj platformi, igrači mogu stavljati novac na ishod sportskih događaja, ali takođe mogu da igraju ulogu bookmakera i ponude šanse za druge igrače na određene ishode. Najpoznatija kladionička platforma je Betfair.

Bonus

Bonus je iznos novca koji kladionička kompanija pruža igračima, koji se može koristiti pod određenim uslovima. Postoje više vrsta bonusa koji su detaljno objašnjeni u našem članku o bonusima.

Bookie/Bookmaker

Kompanija koja je licencirana od strane relevantne vlasti da prima oklade na sportske događaje od igrača.

BOTD

Skraćenica za Opkladu Dana, koja se koristi od strane savjetnika na društvenoj mreži Twitter.

BTTS

ili Oba tima da daju gol Tržište na kojem igrači stavljaju novac na to da li će oba tima u fudbalskoj utakmici postići gol ili ne. Ovo tržište obično se nalazi u sekciji Tržišta golova kod kladioničkih kompanija.

C

Canadian ili Super Yankee

Tip kladioničarskog sistema koji se sastoji od pet odvojenih utakmica, tj. ishoda. Igrač plaća ulog u obliku 10 dubl opklada, 10 tripl opklada, pet 4-fold opklada i jedne 5-fold opklade (sistem 2/3/4/5/5). Minimalno potrebno da se pogodi su dva od pet mečeva kako bi igrač dobio bilo kakav povrat uloga.

Cash Out

Predstavlja opciju kod nekih kladionica gde igrač može ranije isplatiti ulog, u zavisnosti od stanja meča u trenutku zahteva.

Najbolje Kladionice

čak do 1.000% bonusa za sve novoregistrovane Mozzart igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa za sve novoregistrovane Rabona igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 500% bonusa za sve novoregistrovane Maxbet igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa do 10.000 RSD za sve novoregistrovane Rizk.rs igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

Chalk

Označava klađenje na favorite

Clean Sheet

Označava opkladu da li će neki tim primiti gol ili neće.

Correct Score

je opklada na tačan rezultat utakmice

Closing Line

Predstavlja liniju hendikepa ili kvotu koja je bila zadnja pre početka utakmice, korišćena za analizu tržišta i krajnjih rezultata.

D

Dog (Underdog)

Iako poznat kao “pas”, u kladioničarskom žargonu, “play on the dog” je skraćenica od “play on the underdog” što znači kladiti se na tim koji se smatra manje favorizovanim.

Double (Dubl)

Već smo govorili da više od jedne opklade predstavljaju kombinovani tiket, a većina ovih kombinacija ima svoje posebne nazive. Kada kladite se na dva meča ili dve selekcije, to se obično naziva “double” ili “dubl”. Oba meča moraju biti pogođena da bi vaša opklada bila dobitna.

Double Chance (Dupla Šansa)

U situacijama kada želite da kladite na market koji ima tri opcije (klasično igranje na konačan rezultat u kojem kladionica pruža tri ishoda: pobeda domaćina, neriješen rezultat i pobeda gosta), kladionica će vam ponuditi dva ishoda u jednoj kvoti. Dupla šansa predstavlja opkladu da će meč završiti pobedom domaćina ili neriješenim rezultatom (1X), neriješenim rezultatom ili pobedom gosta (X2) ili pobedom bilo koje od dvije ekipe (12).

Draw No Bet

Specifičan tip opklade i marketa. Ova igra ima samo dve mogućnosti, pobeda domaćina i pobeda gosta, a ako se meč završi neriješenim rezultatom, ulog se vraća. Ova igra je identična liniji 0 u azijskom hendikepu (AH0). Ukoliko želite više znati o azijskom hendikepu i Draw No Bet opkladi, pročitajte naš članak na tu temu.

Drift (Klizanje, Pomeranje)

Termin koji se odnosi na promjenu kvote koja se dešava na marketu prije početka ili tokom meča. Pre početka meča, ako bude previše uplata na jedan ishod, kladionice će korigovati kvote i one će se pomeriti ili “klizati” u određenom pravcu (drift).

Dutching

To je izraz za jedan od naprednijih sistema klađenja koji se najčešće koristi u klađenju na konjske trke i golf.

Dime

 Stari kockarski žargon. Dime predstavlja opkladu u vrednosti od 1,000 u nekoj valuti. Dakle, ako kažete da ste odigrali neku utakmicu sa tri dime-a, znači da ste postavili 3,000 RSD.

Dollar

Još jedan žargonski naziv za visinu opklade. Ukoliko kažete da ste uložili Dollar, to u kockarkom žargonu znači 100 RSD.

E

Each Way (sa svake strane)

Ovaj termin se najčešće koristi u klađenju na konjske trke i golf. Umesto da se postavi opkladu samo na pobednika, kladilac može da postavi dve odvojene opklade, jednu na pobednika trke ili turnira, a drugu na određeni plasman konja ili igrača na trci ili turniru. Na primer, ako se odigra da će Tiger Woods pobediti na US Openu i da će se on plasirati na prva 4 mesta na turniru. Ako osvoji turnir, imate dve dobitne opklade, a ako bude drugi, treći ili četvrti, i dalje ste pogodili jednu opkladu.

Najbolje Kladionice

čak do 1.000% bonusa za sve novoregistrovane Mozzart igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa za sve novoregistrovane Rabona igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 500% bonusa za sve novoregistrovane Maxbet igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa do 10.000 RSD za sve novoregistrovane Rizk.rs igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

Edge (prednost)

Ovaj termin se koristi kada kladilac vidi vrednost u nekoj opkladi i smatra da ima prednost (edge) nad kladionicom.

Evens (jednako)

Ovaj termin se koristi među kladionicama kada postoji 50/50 situacija između ekipa i kada nema izrazitog favorita. Ako vidite ovaj termin, to znači da su kladionice postavile jednake kvote na oba tima, oko 2.00 na pobedu svake ekipe.

Even Money

Kada postoji utakmica u kojoj nema izrazitog favorita, tj. kada kladionice smatraju da postoji podjednaka šansa za obe strane, za takvu utakmicu se kaže da je Even Money (50-50 šanse).

F

Favorit

Izraz koji označava igrača ili tim koji kladionica smatra da će pobediti u meču ili utakmici. Pretpostavlja se da favorit ima kvotu ispod 2.00.

First Goalscorer (prvi strelac)

Specificni market u sportskim kladionicama gdje kladioničar pokušava da pogodi koji će igrač postići prvi gol na utakmici.

Fold

Ovaj termin označava broj utakmica koje su igrani na kombinovanom tiketu. Na primjer, ako neko piše 5-fold, to znači da je igrao kombinovani tiket sa pet utakmica.

Forma

Ovaj termin označava kako je tim ili igrač igrao u poslednjem periodu, koji može biti mesec, tri meseca ili godina.

Fixed

Termin koji označava utakmicu ili meč čije je konačno rezultat unapred dogovoren. Upozoravamo da budete oprezni kada neko daje informacije o fiksnim utakmicama, jer u 99% slučajeva, takve informacije su neprovjerene i završavaju se gubitkom novca.

G

GamCare

Britanska kompanija koja se bavi industrijom sportskog klađenja i nadgledanjem sportskih kladionica.

Goal Line (linija za golove u Azijskom hendikepu)

Termin koji označava liniju postavljenu od strane sportske kladionice i odnosi se na Azijski hendikep.

Goliath (Golijat)

Ime za jedan od sistema koji se sastoji od osam različitih utakmica. Kada igraš Golijat sistem, stavljaš 28 dubl opklada, 56 treble opklada, 70 4-fold opklada, 56 5-fold opklada, 28 6-fold opklada, sedam 7-fold opklada i jednu 8-fold opkladu (sistem 2/3/4/5/6/7/8/8). Moraš pogoditi najmanje dve od osam utakmica da bi dobio bilo kakav povrat uloženog.

Gamblers Anonymous ili GA (anonimni kockari)

Nevladina organizacija koja se bavi prevencijom i lečenjem ljudi koji pate od zavisnosti od igara na sreću.

H

Half Time Bet (opklada na prvo poluvreme)

Opklada koja se odnosi isključivo na rezultat prvog poluvremena utakmice.

Half Time Result (rezultat prvog poluvremena)

Termin koji se koristi za opklade koje se odnose na prognozu rezultata na kraju prvog poluvremena utakmice.

Handicap (hendikep)

Koncept u klađenju koji se odnosi na dodavanje virtuelnog prednosti ili mana jednoj ekipi u utakmici kako bi se izjednačile šanse i učinile kvote zanimljivijim. Postoje različite vrste hendikepa, uključujući Evropski i Azijski hendikep u fudbalu, te hendikep u drugim sportovima, kao što su košarka.

Najbolje Kladionice

čak do 1.000% bonusa za sve novoregistrovane Mozzart igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa za sve novoregistrovane Rabona igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 500% bonusa za sve novoregistrovane Maxbet igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

čak do 100% bonusa do 10.000 RSD za sve novoregistrovane Rizk.rs igrače.

T&Cs se primenjuju
Samo 18+

Heinz (Hajnc)

Sistem klađenja u sportskom klađenju koji se sastoji od šest različitih utakmica. U ovom sistemu igrač postavlja 15 dubl opklada, 20 treble opklada, 15 4-fold opklada, šest 5-fold opklada i jedan 6-fold kombinovani tiket (sistem 2/3/4/5/6/6). Da bi se ostvario bilo kakav povrat, potrebno je pogoditi minimum dve od šest utakmica.

High Roller

Termin korišćen u kasinima koji označava igrača koji igra sa visokim iznosima novca.

I

IBAS

Ovo je skraćenica za Independent Arbitration Betting Service (nezavisna arbitraža za sportsko klađenje). Ova arbitraža je napravljena kako bi rešavala nesuglasice između igrača i sportskih kladionica.

L

Laj

Termin koji se koristi u kladioničarskim berzama, poput Betfair-a, gde igrač može da bira između opklade “BACK” ili “LAY”.

Linija

Termin koji označava liniju koju je kladionica postavila na hendikep marketima.

Lonshot ili Hail Marry

Opklada sa malim šansama za dobitak, često se koriste termini poput “kobasica”. Poslednji strijelac zgoditka – specijalna opklada u kojoj se pogađa ko će biti poslednji strijelac na utakmici.

Limit

Maksimalni iznos novca koji kladionica dozvoljava za opkladu. Lok – selekcija koja je u očima kladioničara najbliža sigurnoj pobjedi.

M

Match Betting (klađenje na rezultat)

Najpoznatiji i najčešći način klađenja gde se kladite na ishod utakmice sa tri mogućnosti – pobeda domaćeg tima, nerešeno ili pobeda gostujućeg tima. Drugi naziv je i 1X2 klađenje.

Matched Betting

Kladioničarska strategija koja se bazira na iskorišćavanju bonusa i promocija koje nude kladionice kako bi se ostvario siguran profit.

Monkey (majmun)

Termin u kladioničarskom žargonu koji označava uplatu u iznosu od 500 dinara/eura/dolara.

Multiples

Sinonim za Accumulators ili kombinovane tikete.

Margin

Procenat koji kladionica uzima od igrača, neovisno o konačnom rezultatu oklade. Standardna visina margine je oko 5%, ali ima kladionica sa većim marginama, poput 10%. Dočim respektabilne kladionice poput Pinnacle-a imaju niže margine od 2-4% što igračima često odgovara.

N

No Action (bez akcije)

Termin koji se koristi u klađenju na trke konja i označava opkladu na kojoj nije bilo ni profita, ni gubitka.

No Deposit Bonus (bonus bez depozita)

bonus bez depozita je bonus koji kladionice daju igračima bez ikakve potrebe da se vrši depozit na račun sportske kladionice. Prilično primamljiv tip bonusa, koji u velikoj većini slučajeva nije visok, ali dolazi sa određenim pravilima i uslovima.

O

Odds (kvote)

Kvote predstavljaju procenu vrednosti pobede određenog tima koju je napravila sportska kladionica. Na osnovu kvota, igrač može da odredi potencijalni profit na svojoj opkladi. Postoje različite vrste kvota koje se koriste širom sveta, uključujući decimalne, frakcionalne i američke kvote.

Outsider (autsajder)

Termin autsajder opisuje igrača ili tim koje se smatraju kao slabiji u odnosu na ostale učesnike u takmičenju, i prema proceni sportske kladionice, neće pobediti. Suprotan termin autsajderu je favorit.

Over (više, preko)

Igra na kladioničarskom tržištu golova, gde igrač kladi da će jedna ekipa postići više golova od procene kladionice, koju ona opisuje kao “liniju”. Postoje različite opcije za igru “više”, uključujući više golova, više kornera, više žutih kartona i slično.”

P

Parlay

Ovaj termin se koristi u sportskoj kladionici i označava kombinovan tiket ili accumulator.

Point spread (poen hendikep)

To je vrsta prognoze sportske kladionice kojom se navodi koliko će favorizovani tim pobediti sa razlikom u poenima. Ukoliko favorizovani tim pobedi sa većom razlikom u poenima nego što je hendikep postavljen, vaša opklada će biti dobitna. Na primer, ukoliko postavite opkladu sa -6.5 hendikep na košarkaškoj meču između CSKA i Real Madrida, CSKA mora da pobedi sa 7 ili više razlike u poenima da bi vaša opklada bila dobitna, a ukoliko pobedi sa manje od 6 poena ili izgubi, vaša opklada će biti gubitna.

Pontos végeredményre való fogadás (Correct score)

Ova vrsta opklade se odnosi na precizno prognoziranje rezultata sporta: na primer, Liverpool – Arsenal 1:1. Price (cena)

Termin koji se koristi u sportskoj kladionici i označava kvotu. Često se koristi na Severnoameričkom kontinentu.

Punter (kladioničar, kladilac)

Osoba koja postavlja opklade u sportskoj kladionici.

Push

U situaciji kada rezultat utakmice odgovara savršeno okruglom hendikepu postavljenom od strane kladionice, vaša opklada je Push i novac vam se vraća.

R

Reasonable Gambling

 U slobodnom prevodu ovaj termin znači odgovorno kockanje. Pokret odgovornog kockanja je vrlo aktivan poslednjih godina, te se vodi posebna briga o igračima koji imaju problema sa bolešću zavisnosti od kockanja.

Runner (trkač)  

Termin koji predstavlja osobu koja postavlja okladu za nekog drugog. Stari termin još iz vremena kada se moralo trčati do lokalne kladionice da bi se postavila oklada.

Reload Bonus (bonus na ponovne uplate)

Ponekad kladionice daju igračima određeni procenat od izgubljenog novca u vidu ovog bonusa. Ovo iz razloga da bi naterali igrače da ostanu kod njih i da nastave da se klade.

S

Sharp (oštar)

Termin za profesionalnog sportskog kladioničara.

Sharp Money (oštar novac)

Termin za priliv novca u kladionicama na određenu utakmicu koji tera sportske kladionice da pomeraju svoje kvote. Oštar novac je obično pokazatelj da neka opklada može biti dobitna.

Shark (ajkula)

Još jedan termin koji predstavlja profesionalnog sportskog kladioničara.

Single (singl)

Najjednostavnija opklada od svih opklada. Ovaj termin predstavlja situaciju da kladioničar igra samo jednu utakmicu i samo jedan ishod. Singl opklade su po mišljenju mnogih jedini način da se kladionica pobedi na duže staze i da se ostvari profit od sportskog klađenja.

Spread Betting (široko klađenje)

Ovaj termin se koristi u Severnoj Americi i predstavlja opšti naziv za hendikep.

Super Heintz (super Hajnc)

Vrsta sistema koji se sastoji od 120 različitih opklada na sedam različitih utakmica. Kada igrate super Hajnc sistem, vi zapravo stavljate 21 dubl opklade, 35 treble opklade, 35 4-putne opklade, 21 5-putne opklade, sedam 6-putnih opklada i jedan kombinovani tiket od 7 utakmica (sistem 2/3/4/5/6/7/7). Morate pogoditi minimum dve od sedam utakmica da bi dobili bilo kakav povrat novca.

T

Tipster

Tipster je Osoba koja predviđa za sebe i druge kako će se neka utakmica završtiti.

Treble (tripl)

Već smo pričali da sve više od jedne opklade predstavlja kombinovani tiket, ali da većina ovih kombo tiketa imaju svoja zasebna imena. Kada igrate tri meča ili tri selekcije, onda se obično kaže da ste igrali treble ili tripl opkladu. Sve tri utakmice moraju biti pogođene ukoliko želite da vaša opklada bude dobitna.

Trixie (triksi)

Vrsta sistema koji se sastoji od četiri različite opklade na tri različite utakmice. Kada igrate triksi sistem vi zapravo postavljate tri dubl opklade i jednu tripl opkladu (sistem 2/3/3). Morate pogoditi minimum dve od tri utakmice da bi dobili bilo kakav povrat novca.

U

Under (manje, ispod)

Termin koji je suprotan od termina Over i koristi se na kladioničarskom marketu za golove. Igrajući opkladu manje, vi se kladite da će na nekoj utakmici biti postignuto manje golova ili poena nego što je to predvidela sportska kladionica svojom linijom.

Underdog (autsajder)

Suprotan termin od favorita. Autsajderom se naziva ekipa ili igrač za koga se pretpostavlja da će izgubiti na meču.

V

Value Bet (oklada koja ima vrednost)

Kada kladioničar nađe utakmicu, odnosno kvotu koja je po njegovom skromnom mišljenju viša nego što bi trebala da bude, onda je to Value Bet. Dakle, razlika u mišljenju između kladionice i kladiničara, za kladioničara predstavlja vrednost koju on može i želi da iskoristi protiv kladionice.

Vig

Severno američki termin za marginu koju kladionice uzimaju prilikom postavljanja kvota.

W

Welcome Bonus (bonus dobrodošlice)

Ovaj vid bonusa sportske kladionice daju novim članovima koji se po prvi put registruju u određenoj kladionici, obično u vidu istog iznosa koji se uplati po prvi put. Bonus dobrodošlice gotovo uvek dolazi sa specifičnim pravilima, te je uvek neophodno dobro pročitati pravila i uslove korišćenja datog bonusa.

Još jedan termin koji predstavlja profesionalnog i vrlo dobro informisanog kladioničara.

Wise guy (pametnjaković)

Još jedan termin koji predstavlja profesionalnog i vrlo dobro informisanog kladioničara.

Y

Yankee (jenki)

Vrsta sistema koji se sastoji od 11 različitih opklada na četiri različite utakmice. Kada igrate jenki sistem vi zapravo postavljate šest dubl opklada, četiri treble opklade i jedan kombinovani tiket od četiri utakmica (sistem 2/3/4/4). Morate pogoditi minimum dve od četiri utakmice da bi dobili bilo kakav povrat novca.

kazinoonline.rs tipovi stranica sa besplatnim tipovima stadion bakljada

SVAKODNEVNI TIPOVI DIREKTNO NA VAŠ EMAIL

Prijavi se i dobijaj besplatne tipove sa najboljim kvotama na svoju email adresu i sastavljaj tikete brzo i lako!

Uslovi i odredbe se primenjuju.

Leave a Reply

Najbolje Kladionice

100% do 50.000 RSD bonusa + 200 Besplatnih Spinova

150% do €500 bonusa + 200 Besplatnih Spinova

150% do €500 bonusa + 200 Besplatnih Spinova

čak 150% do €200 i 100% do €1000

čak do 15% Instant povrat novca - do 60% ukupno za nove Gamdom igrače.

čak 100% do €200 + 30 besplatnih spinova za nove Casiplay igrače.

čak 100% do €200 za nove MrVegas igrače.

čak do 500$ ili 5BTC + 180 besplatnih spinova za nove BitStarz igrače.

čak 100% do €300 + 100 besplatnih spinova za nove Tsars.com igrače.

čak do 100% bonusa za sve novoregistrovane Thunderpick igrače.